Vi är en av Sarah Crossan (bloggstafett)

Igår bloggade Bibliotekarier om Vi är en, och nu har det äntligen blivit min tur.

vi_ar_en

”Här är vi.”

Vi är en handlar om ett sammanvuxet tvillingpar i tonåren som på grund av förändrade ekonomiska förhållanden är tvugna att börja i en vanlig skola. Där finner Grace och Tippy sina första vänner som hjälper dem igenom de svårigheter, blickar och viskningar som de tvingas möta varje dag. Men trots att de delar allt har de hemligeter för varandra och tillslut ställs de inför ett omöjligt val.

Under det senaste året har jag läst en del böcker om tvillingpar och upptäckt att deras personlighet många gånger kan sägas vara helt olika. Även här skiljer sig de båda tvillingarna sig markant från varandra. Tippy är extrovert, tuff och säger vad hon tänker och tycker, medan Grace som är bokens berättare, är introvert, tystlåten och eftertänksam. Trots att Grace är den som berättar märker man som läsare att hon ändå hamnar i skymundan.

Men trots att de är så olika skulle de dö för varandra, precis som många andra syskon. Men det finns ändå ett speciellt band mellan tvillingar. De växer upp precis samtidigt och delar allt, vilket gör att de kommer närmare varandra. I fallet Grace och Tippy som i princip delar på en och samma kropp är bandet mellan dem mycket speciellt. De måste dela bokstavligen allt och är tvugna att samarbeta. Det betyder att även om de är helt olika mentalt och gillar olika saker måste de kompromissa och ta hand om varandra på ett alldeles speciellt sätt

”Jag blir inte av med frossbrytningarna, och Tippy tvingas också ligga kvar i sängen trots att hon mår mycket bättre.”

De måste med andra ord ta hänsyn till varandra på ett sätt som andra inte behöver. De måste hela tiden offra något för den andre.

Det är också därför jag tycker att boken är så intressant. Den visar syskonskapet ur ett annat perspektiv och ger även en inblick i hur det kan vara att födas som sammanvuxna tvillingar, men också hur det är att vara anorlunda och tvingas förhålla sig till andras fördomar och nyfikenhet.

Vi är en är en underbar bok som får en att le och hoppas för att sedan krossa ens hjärta. Jag upplever också att det är en viktigbok som kan leda till många diskussioner. Den handlar nämligen om så mycket mer än bara sammanvuxna tvillingar. Den behandlar ämnen som fördomar, missbruk, utanförskap och relationer. Det enda jag önskar är att den varade längre.

Tack B. Wahlstöms för att jag fick läsa den här boken!

Imorgon är det Bookish Glimmers tur!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s