Till min dotter av Malin Wollin

malin_wallinTill min dotter av Malin Wollin

”Jag föddes och råkade vara en flicka.”

Stella föds in i en familj med en klantig pappa som nog önskade att hon var en pojke. Hon växer upp och försöker under hela sitt liv leva upp till de förväntningar som finns, utan att egentligen veta vilka de är och varför hon försöker. Kort sagt handlar Till min dotter om att växa upp som kvinna med allt vad det innebär, för att sedan uppfostra en dotter i samma obarmhärtiga och komplexa värld.

Att vara kvinna innebär att man får slåss för behandlas med respekt. I Malin Wollins bok vänder hon och vrider på vad en kvinna tvingas stå ut med från det att hon föds och hur detta normaliseras hos kvinnor såsom hos män. För oss kvinnor är nedvärderande beteenden vardagsmat. Boken visar på kvinnans utsatthet men framför allt hennes styrka.

Malins raka, obarhärtiga och stuntals humoristiska språk genosyrar hela boken. Den får mig att skratta åt hur absurt livet är, bli riktigt förbannad och ledsen över hur livet är. Men den får mig framförallt att uppskatta den styrka som finns inom mig, inte nödvändigtvis på grund av att jag är kvinna. Det raka i berättelsen är det som får mig att fastna. Allt behöver inte lindas in i flera lager skyddande bomull.

I boken får vi följa Stella under hela hennes uppväxt. Dessa tillbakablickar varvas med brev eller kommentarer som Stella skriver till sin dotter. Den röda tråden i hela boken är hur Stella går igenom sitt liv och applicerar det hon lärt sig under sin uppväxt i uppfostran av hennes egen dotter. En dotter som växer upp i ett samhälle som inte har förändrats så mycket som hon hoppats.

Malin, hur löjligt det än låter så tände du en eld inom mig, och jag tänker inte låta någon köra över mig bara för att jag är kvinna. Har du en dotter, läs den, har du inte det, läs den ändå. Man eller kvinna, det spelar ingen roll, läs den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s